Poznáte rozdíl mezi zdravou a dietní potravinou? Jíst jen zdravé potraviny nám k hubnutí nepomůže, protože kalorie jsou všude. Zkuste se řídit pravidlem 80:20. Hamburger může mít totiž stejně energie jako Caesar salát s trhaným kuřecím masem se zrádnou zálivkou a parmazánem.
Rozdíl mezi zdravou a dietní potravinou
Zdravá potravina je nutričně nabitá komplexními makroživinami a mikroživinami a většinou je minimálně tepelně zpracovaná, nekonzervovaná a bez chemie. Dietní potravina obsahuje málo kalorií. Zdravé, dietní a vyvážené jídlo je pečený losos s pečenými batáty, zeleninovým salátem s citronem a olivovým olejem. Dietní jsou i Shirataki nudle, nízkotučné a odtučněné mléčné výrobky, zeleninové saláty bez zálivky, květáková rýže i pizza. Vyvážený je i kvalitní hamburger se zeleninovým salátem, zvláště když použijeme celozrnné housky, nebo je vyměníme jen za listy ledového salátu.
Jak je to s červeným masem, sladkostmi i obilninami
Červené maso je zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminu B12, zinku a tzv. hemového železa, které je důležité hlavně pro ženy trpící chudokrevností. Záleží na množství a skladbě jídelníčku. Dát si občas steak nebo hamburger je naprosto v pořádku. Stejně tak si jednou za čas můžeme dát sladkost. Ovoce, zelenina, celozrnné obilniny a mléčné výrobky snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Syrová strava je zdravá v rozumné míře, jinak může poškodit metabolismus kvůli nedostatku živin.
Smoothie a müsli tyčinky
Smoothie a fresh džusy jsou zdravé, ale obsahují spoustu kalorií ve formě cukru. Maximum je 200 ml denně a raději dopoledne. Ovoce je lepší sníst i s vlákninou. Zeleninového smoothie si můžete dát dvojnásobek. Müsli tyčinky a RAW tyčinky obsahují semínka i ořechy, ale i dost cukru a kalorií.
Pravidlo 80:20
Super pravidlo, kterým se při stravování můžeme řídit, je 80:20. Z 80 % jeze minimálně zpracovanou, čerstvou a plnohodnotnou stravu a z 20 % jde o konzervované, upravené a tak trochu nezdravé pokrmy, jako čokoláda, zmrzlina nebo fastfood. Základem je pestrá a čerstvá strava, vaření z čerstvých surovin, nezpracované potraviny a strava dušená, vařená, pečená nebo vařená v páře mnohem raději než smažená. Ani potraviny pokládané za zdravé nejde jíst od rána do večera.