Znáte základní živiny Podívejte se, jaké to jsou

Znáte základní živiny? Podívejte se, jaké to jsou

Jistě víte, že základem správné životosprávy je strava. Skladba vašeho jídelního lístku by proto měla být důkladná a také by měla obsahovat dostatek všech potřebných vitamínů, minerálních látek a hlavně živin. Znáte základní živiny? Podívejte se, které to jsou a jak je dostat do vašeho jídelního lístku.

Bílkoviny, tuky a sacharidy. To jsou základní živiny, které musíte přijímat každý den. Jsou totiž důležité pro plnění všech životních funkcí v lidském těle.

Základní stavební kámen organismu

Bílkoviny jsou základem každého organismu. Mimo to mají v těle mnoho dalších funkcí, jako produkci některých hormonů či protilátek. Potřebujeme je především pro udržení svalové hmoty. Přiměřené množství bílkovin za den je 1 gram na kilogram tělesné hmotnosti. Znamená to tedy, že pokud vážíte 60 kg, měli byste sníst alespoň 60 g bílkovin. U straších osob, sportovců, těhotných a kojících žen se příjem bílkovin zvyšuje, a to až na dva gramy.

Bílkoviny mohou být rostlinné i živočišné. Důležité je přijímat půl na půl. Živočišné bílkoviny jsou například ryby, maso, bílek nebo mléko a mléčné výrobky. Rostlinné bílkoviny jsou například luštěniny, oříšky, semínka, tofu či sója. Pokud budete přijímat nedostatek těchto potraviny, bude docházet k úbytku svalové hmoty a zdravotním komplikacím.

Pořádný zdroj energie

Pořádný zdroj energie

Abyste byli schopni normálně fungovat, musíte přijímat pravidelné množství sacharidů, které vám dodají energii. Ovšem dávejte pozor. Ne všechny sacharidy jsou vhodné. Existují jednoduché a složité sacharidy. Jednoduché sacharidy velmi rychle zvedají hladinu cukru v krvi. To má špatný vliv na organismus. Důležité je přijímat složené sacharidy, které hladinu cukru zvednou pomalu a vám tak energie vydrží mnohem déle. Naleznete je například v celozrnných výrobcích.

Tuky jako tepelný izolátor

Tuky jsou důležité pro termoregulaci a také jsou cenným zdrojem energie. Mohou být rostlinné i živočišné. V živočišných tucích se nachází velké množství cholesterolu, které může způsobovat ucpávání tepen. Není však dobré přestat jíst živočišné tuky úplně. Jsou také základem našeho organismu. K velmi dobrým tukům patří například olivový olej, kokosový olej nebo také arganový olej.

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient