Připravte si těstoviny jednoduše a přitom i zdravě

Jak přirozeně a snadno snížit denní příjem soli

Víte, jak snížit denní příjem soli na doporučenou dávku? Našemu tělu stačí opravdu málo. Snižte příjem soli a prospějeme tak svému zdraví i tělu. Podívejte se na naše tipy.

Sodík obsažený v soli naše tělo potřebuje k udržení životně důležitých procesů. S nadměrným příjmem jsou spojena zdravotní rizika, která jsou příčinou mnoha úmrtí. Doporučená neboli tolerovatelná denní dávka kuchyňské soli je pouhých 5 gramů a v ní jsou přibližně 2 gramy sodíku. K normální funkci tělesných systémů a procesů stačí ale jen 0,5 gramu sodíku denně. Stačí nám tedy 1,25 gramu soli denně. U nás však muži denně konzumují 17 gramů a ženy 10 gramů soli.

Kde najdeme sůl

Dávku 0,5 gramu soli přijmeme v potravinách a vodě, kde se přirozeně vyskytuje, pokud je naše strava dostatečně vyvážená. Zbytek lze ovlivnit. Můžeme snížit obsah soli při vaření a dochucování pokrmů. Množství soli k dochucení by mělo tvořit jen 0,5 gramu. Vysoký obsah soli mají konzervy, instantní polévky, sýry a uzeniny. Hodně soli najdete i v některém pečivu, zejména v bílém toastovém chlebu. Slaný rohlík obsahuje až 2 gramy soli. Sůl je i ve sladkém pečivu, sušenkách a cereáliích.

Jak snížit obsah soli v potravinách

  • Dejte pryč ze stolu slánku, maggi, sójovou omáčku, kečup i tatarku či majonézu.
  • Vyhněte se fast foodu, smaženým pokrmům i slaným pochutinám.
  • Příjem soli snižujte postupně, redukci o 25 % chuťové pohárky vůbec nezaznamenají.
  • Část soli nahraďte bylinkami, třeba i pažitkou, česnekem, citronovou šťávou, kořením, ořechy či houbami.
  • Do hotových pokrmů nepřidávejte sůl.
  • Vařte z čerstvých surovin bez ochucovadel.
  • Do jídelníčku zařaďte více čerstvé zeleniny a ovoce, obsahují málo sodíku a hodně draslíku, který dokáže částečně eliminovat škodlivé účinky nadbytku sodíku.
  • Při vaření používejte kvalitní tuk, třeba kokosový či panenský olivový olej. Esenciální omega-3 a omega-6 nenasycené mastné kyseliny snižují krevní tlak a chrání cévy před poškozením sodíkem.
  • Čtěte informace na obalech a sledujte na nich obsah soli.
  • Vsaďte na nutričně vyvážené potraviny s kvalitním složením a nižším podílem soli.
  • Dodržujte pitný režim a pijte čistou vodu bez bublin.
  • Sportujte a hýbejte se, tak se zpotíte a vyloučíte přebytečnou sůl z těla.

Sůl a hormon štěstí

Sůl podporuje soudržnost potravin, jde o konzervant a potraviny s obsahem soli mají lepší vzhled. Sůl působí na mozková centra, způsobuje příjemné pocity a tvorbu hormonů štěstí.

Přejít nahoru
Tvorba webových stránek: Webklient