Proteiny naše tělo potřebuje k budování svalů. Někdo maso nejí, někdo jej nemusí. Uzeniny nejsou moc zdravé. Vajíček, sýrů a jogurtů už mámě občas plné zuby. Proteiny jsou i v luštěninách.
Luštěniny jsou skvělé, plné rostlinných bílkovin, sacharidů a vlákniny. Zasytí vás na velmi dlouhou dobu. Rostlinné bílkoviny je vhodné kombinovat s obilovinami. Maso obsahuje všechny druhy esenciálních aminokyselin, ale potraviny rostlinného původu jen některé. Cizrnový hummus si dejte s pita chlebem a dostanete stejně plnohodnotnou dávkou bílkovin, které by vám dodalo maso.
Nejčastější typy luštěnin
Doba na máčení je uvedená jako minimální. Klidně může být i přes noc.
- Červená čočka – nenamáčí se, vaří 15 minut, při delší době se rozvaří, na pomazánky, polévky
- Beluga černá čočka – bez namáčení, vaří se 30 minut, nerozvaří se, vhodná do salátů
- Hnědá čočka velkozrnná – namáčí se 3 hodiny, vaří se 45 minut
- Zelená čočka – namáčí se 3 hodiny, vaří 30 minut, nerozvaří se, je vhodná do salátů
- Žlutý hrách – namáčí se 3 hodiny, vaří 45 minut a půlený se nemusí namáčet
- Zelený hrách – namáčí se 3 hodiny, vaří 45 minut a půlený se nemusí namáčet
- Adzuki či azuki fazole – namáčí se 3 hodiny, vaří 1 hodinu, mají oříškovou chuť
- Mungo fazole – namáčí se 4 hodiny, vaří 45 minut a jsou vhodné k naklíčení
- Černé fazole – namáčí se 8 hodin, vaří 1,5 hodiny, hodí se do mexické kuchyně
- Bílé fazole – namáčí se 8 hodin, vaří 1,5 hodiny, rozvaří se, vhodná na pyré a pomazánky
- Červené fazole – namáčí se 12 hodin, vaří 1,5 hodiny, nerozvaří se
- Cizrna – namáčí se 12 hodin, vaří 1 hodinu, nerozvaří se a skvěle chutná s římským kmínem
- Sója – namáčí se 12 hodin, vaří 2 hodiny, jde o alergen, nevýrazná chuť, slouží jako surovina
Luštěniny a trávení
Luštěniny solte, až jsou měkké, sůl prodlužuje dobu jejich vaření. Změknutí urychlíte špetkou sody, působí jako změkčovadlo vody. Za nadýmání z luštěnin může pouze jejich špatná příprava.
- Luštěniny dostatečně dlouho namáčejte ve vodě, nejlépe přes noc.
- Vodu vylijte a před vařením vyměňte. Snížíte nadýmání a zamezíte nižší vstřebatelnosti dalších složek.
- Seberte pak i pěnu, která vzniká při varu.
- Zbytek nadýmavosti snížíte přidáním bylinek a koření. Třeba saturejky, majoránky, kmínu, bobkového listu a mořských řas.
- Nakonec je můžete rozmixovat, čímž je zbavíte hůř stravitelné slupky v celku a trávení ulevíte.
Když budete luštěniny do svého jídelníčku zařazovat pravidelně, tělo si na ně přirozeně zvykne.