Ovocné nebo zeleninové šťávy jsou plné vitamínů a minerálů, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho organismu. Nutné je pít jen čerstvě vylisované šťávy nebo smoothie, které se vyrábí mixováním celého ovoce a zeleniny. Díky dužině obsahuje více vlákniny.
Do smoothie se často míchají i další suroviny, jako rostlinná mléka, ořechová másla a různé superpotraviny. Oblíbenou variantou nejzdravějšího smoothie je zeleninové a zelené smoothie. Chlorofyl je pro tělo velmi prospěšnou látkou a pomáhá nám s mnoha zdravotními obtížemi. Díky detoxikačním účinkům a optimalizaci pH je chlorofyl také pomocníkem při hubnutí. Pročistí tělo, které pak bude lépe trávit a spalovat. Nejúčinnější je vypít jej nalačno jako vzpruhu na celý den.
Zelené smoothie s kiwi a špenátem
Na 1 porci:
- 2 kiwi
- plnou hrst baby špenátu
- 1 pomeranč
- 1 lžičku mladého zeleného ječmene v prášku
- 1 lžičku agáve sirupu, medu či stévii
Kiwi je bohaté na vitamín C a obsahuje ho 2x více, než citrón. Je významným zdrojem kyseliny listové, vitamínu E a je účinným antioxidantem. Špenát je bohatý na železo, vitamín K podporující srážlivost krve a karotenoidy, které chrání náš zrak.
Okurkové smoothie se zázvorem
Na 1 porci:
- 2 jablka
- 1/3 větší salátové okurky
- 1 až 2 cm kořene zázvoru podle chuti
- pár lístků máty
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mladého zeleného ječmene v prášku
Salátová okurka obsahuje mnoho vitamínů, zejména vitamíny B1, B2, C a minerálů a pomáhá k omlazení pokožky díky hydratačním účinkům. Zázvor je přírodní antibiotikum, pomáhá při nachlazení, léčbě zánětů a má pozitivní vliv na trávení.
Smoothie s avokádem a banánem
Na 1 porci:
- 1/2 banánu
- 1/2 avokáda
- 5 sušených datlí
- 2,5 dcl mandlového mléka
- 1 lžička mladého zeleného ječmene v prášku
Avokádo je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a je jedním z nejzdravějších přírodních zdrojů tuku. Obsahuje nejvíce vitamínu E ze všech druhů ovoce. Banán je zdrojem vitamínů, minerálů, zdravých přírodních cukrů a vlákniny, prospěšné pro naše trávení. Slouží jako vydatná snídaně.