Vánoční čas je spojen s přípravou mnoha lahůdek a vánočního cukroví. Jde o období, kdy vůně připravovaných pokrmů a cukroví provoní náš domov. Vánoce je náročné na naše zažívání, stejně jako velká oslava, protože bývá spjato s dobrým jídlem a pitím. Klasické vánoční cukroví lze nahradit zdravějšími variantami. Můžete se nechat inspirovat recepty méně tradičními, zdravějšími a s minimem kalorií. Zkuste si vytvořit trochu jiné vánoční cukroví a překvapit své chuťové buňky novými chutěmi s nádechem zdraví a výživovou hodnotou. Upečte si zdravé vánoční cukroví.
Vanilkové rohlíčky
Příprava 15 minut + odležení 24 hodin + pečení 10 až 15 minut
- 280 g hladce mleté pohankové mouky
- 120 g nastrouhaných vlašských ořechů
- 100 g moučkového třtinového cukru
- 200 g másla
- 1 (bio) vanilkový cukr
Do pohankové mouky přidáme změklé máslo, vanilkový a moučkový cukr, kterého si necháme trochu stranou na obalení. Nakonec ke směsi přisypeme vlašské ořechy, zpracujeme hladké těsto a necháme jej odležet v chladu do druhého dne.
Z těsta vytvoříme váleček o průměru 2 cm a nakrájíme kolmo na pravidelné dílky. Vytvarujeme rohlíčky a dáme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v mírně vyhřáté troubě na 150 °C do růžova asi 10 až 15 minut. Teplé rohlíčky obalíme v moučkovém cukru a necháme uležet asi 14 dní v suchu a chladu.
Linecká kolečka
Příprava 15 minut + odležení do druhého dne, minimálně 12 hodin + pečení 15 minut
- 210 g hladce namleté pšeničné mouky
- 170 g másla
- 60 g moučkového třtinového cukru
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky kůry z bio citronu (bez chemického ošetření)
- domácí marmeláda na slepování koleček
Do změklého másla přidáme moučkový třtinový cukr, žloutky a kůru z citronu. Vše promícháme s moukou a vypracujeme v těsto, které vložíme do mikrotenového sáčku a necháme uležet v chladu minimálně 12 hodin, lépe do druhého dne. Těsto vyválíme na pečicím papíru na 2 mm silný plát. Pro lepší manipulaci z hora přikryjeme ještě jednou vrstvou pečicího papíru nebo potravinovou fólií a válečkem vyválíme, aby těsto nelepilo.
Vykrajovátky utvoříme kolečka a do poloviny z nich vykrojíme uprostřed ještě malé kolečko. Pečeme v předehřáté troubě na 150 °C do růžova asi 15 minut. Vychladlá kolečka pak k sobě slepíme marmeládou a uložíme v uzavřené krabici na suché a chladné místo na uležení v době 14 až 21 dnů.
Ovesné kuličky – nepečené vánoční cukroví
Pokud nestíháte a nechali jste vánoční cukroví na poslední chvíli, ovesné kuličky jsou hotové za čtvrt hodiny bez nutnosti pečení. Jsou dobré a velice zdravé.
- 150 g drcených ovesných vloček
- 150 g másla
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce karobu nebo raw kakaa
- 1 vanilkový cukr
- Kokos, sezamová semínka či mleté vlašské ořechy na obalení kuliček
Všechny ingredience smícháme dohromady a vypracujeme hmotu, ze které následně tvoříme kuličky. Podle chuti je pak můžeme obalit buď v kokosu, mletých ořeších nebo sezamových semínkách. Obalené kuličky pak necháme v chladu ztuhnout a můžeme servírovat.