O projektu lidské posádky na Marsu se již mluví nějaký ten pátek, přičemž před nás tato věc staví nespočet problémů zcela unikátního rázu. V první řadě to celkem logicky chce postavit na Marsu fungující ekosystém. Též budou třeba obleky, které přežijí dlouhé cesty po Marsově povrchu. K tomu všemu ještě dlouhodobé ubytování. To vše zní jak obrovská spousta práce (a taky je!), takže vnucuje se otázka, jak vlastně lidstvo na Marsu bude relaxovat?
Ale nemusíte se bát, značka Budweiser (ten americký, co se tak rád soudí s naším) se na akci SXSW nechala prostřednictvím Anheuser-Busch slyšet, že je tu nová výzkumná iniciativa, která se nezaměřuje na nic menšího, nežli vaření piva v nulové (a téměř nulové) gravitaci. Technika, která je pro lidské příznivce piva nezbytná, pokud nechtějí na Marsu pít jen přefiltrovanou moč a dovezené koncentráty.
Největší problém je ten přímo neviditelný, ale přesto stále působící, ano, mluvíme tu o gravitaci. Jde o to, že nápoje sycené CO2 nefungují tak, jak to známe ze Země, ve vakuu. Anheuser-Busch se tedy zcela vážně začal zabývat problémem šlechtění a vaření piva v prakticky neexistující gravitaci: „Víme, že je kolonizace Marsu ještě dekádu-dvě od nás, ale rádi bychom, aby to byl právě Budweiser, jenž tam lidé otevřou k přípitku nebo se ho přímo napijí, kdy budou chtít.“
Vesmírná kolonizace totiž úspěšně neproběhne jen tehdy, když postavíme opravdu plně funkční ekosystém na Marsu, ale spíše až tehdy, když si první Zemo-Marťan sedne na zápraží, otevře si chlazené pivo, poškrábe za uchem robo-kosmo-psa a dá si konečně po práci pivo…
Zdroj + Foto: www.MensHealth.com